Mi smo “Čuvari tradicije”!
Mi smo neformalna grupa učenika srednje škole Petro Kuzmjak u Ruskom Krsturu uz podršku jedne profesorke. Za potrebe ovog projekta naš naziv je: ČUVARI TRADICIJE. Pre dve godine naše profesorke su učestvovale u #ŠNT (Uređivanje letnje učionice) I tako nas ohrabrile da I mi pokušamo da realizujemo projekat koji je po našem mišljenju veoma značajan za našu zajednicu (Ruski Krstur I Rusine). Po našem mišljenju za očuvanje tradicije neophodna je međugeneracijska saradnja (negovanje te saradnje je veoma značajno).
U toku septembra i oktobra organizovaćemo pet radionica u kojima bi povezali iskustvo naših starijih sugrađana, naših baka i naše radoznale učenike (prvi i drugi ciklus osnovne škole) sve u cilju očuvanja tradicije i prenošenja znanja na mlađe generacije sa ciljem da se ne zaboravi! U radionicama bi pored članova neformalne grupe učestvovale naše bake i deke u saradnji sa lokalnim udruženjem građana “Bajka” koja neguje tradiciju našeg naroda kroz aktivnosti i oni bi nam bili “instruktori” u izradi tradicionalnih jela, a naši volonteri – učenici bi bili glavni akteri kojima se znanje prenosi.
Kroz pet radionica pripremanja starih jela – da se ne zaborave, naučićemo:
- pripremu KAPUŠČANJIKOH (tradicionalno rusinkso jelo sa kupusom, kao tortilje ali sa kiselim kupusom, priprema uglavnom zimi, za vreme posta, uglavnom oko Božića)
- pripremu BELJUŠOH (tradicionalno rusinko jelo slično pici ali sa sitnim sa sirom od gore, premazano mašću)
- pripremu GORHELJOH (tradicionalno rusinsko jelo sa bundevom I kukuruznim grisom I brašnom, najčešće se sprema zimi)
- pripremu ČEREGOH (tradicionalni rusinski kolač koji se prirpemao za svadbu, ima oblik izuvijanih listića kojise prže na masti ili ulju i posle posipaju prah šećerom)
- prirpemu PIROHOH (tradicionalno jelo rusina, slično gombocima, samo što se pravi u obliku trouglića, puni se slatkim ili slanim nadevom (pekmezom ili sirom), kuva se u vodi i zatim prži sa mrvicama).
Za svaku radionicu se planira minimum jedna (a potrudićemo se da budu prisutne dve) bake (deke), barem jedan član našeg tima i oko 20 malih volontera koji bi bili aktivni učesnici u izradi starih jela.
Takođe je u planu da se napravi i mala sveska-letak sa nekih 10 recepata (koje ne treba zaboraviti). Za pravljenje letka iskoristili bi recepte proizvoda koje bi pravili na radionicama kao i slike sa radionica (a takođe bi dodali još par recepata)
Ovaj projekat je finasiran uz podršku Ministarstva turizma i omladine kroz program nacionalnog volontiranja “Mladi su zakon 2024” i projekta “Šta nam teško” koji Mladi istraživači Srbije sprovode u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine, Centrom za građansko delovanje, GM Optimistom i Timom 42.